ÖRNEK VERİYORUM YUMURTA

Yumurtada elzem yani vücudumuzun sentezleyemediği ama ihtiyacımız olan amino asitleri içerir. Ayrıca çok önemli bir faktör olan sindirilebilirliği yüksektir. İçerdiği proteinin tamamına yakını emilir ve vücutta kullanılabilir. Bu yüzden biz yumurtayı "örnek protein" olarak kabul ediyoruz. Zaten bu protein içeriğinden diyetlerde et grubundan sayılır. Yumurta, anne sütünden sonra protein örüntüsü en zengin besindir. Sırf bu söylediklerim bile günde en az bir yumurta tüketmek için yeterlidir ama dahası var. A, D, E, B2 vitaminlerinden ve fosfor, demir, çinko gibi minerallerden zengindir yumurta. Yumurtada çoğunluğu tekli doymamış (MUFA) olmak üzere çoklu doymamış (PUFA) ve doymuş yağ asitleri bulunur. Lesitin, fosfolipidler ve kolesterol içerir. Yapılan araştırmalar bu koolesterolün iyi huylu kolesterolü arttırdığını göstermiş. Yumurtadan korkmanıza gerek yok. Zaten sadece sarısında var. Yumurtanın çok pişirilmesi ya da çok bekletilmesi sarısının etrafında demir-sülfür (gri-yeşil halka) halkasının oluşmasına ve demirden çok faydalanılamamasına neden olur.
Bir de kabuk renginin mühim olduğunu söyleyenler var. Efendim, kabuk rengi besin değeri ile ilgili değil, tavuğun cinsiyle alakalı bir durumdur. Hassas olunması gereken nokta yumurtanın bayat mı taze mi olduğudur.. Ambalajlı yumurtanın mutlaka üretim ve son tüketim tarihine bakılmalıdır. Yumurta ciddi besin zehirlenmelerine yol açabilir yoksa. Yumurta yıkanmadan -1 ile 4 C arasında 1-2 hafta saklanabilir. Yumurta ekonomik olduğundan toplumun her kesim tarafından da tüketilebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder