O BİR JOKER: MANTAR
Mantarların bir buçuk milyon olduğu düşünülmektedir. Etkileyici bir sayı değil mi? Dünya'ya yayılmış durumda. Her tarafta bulunur. Fazlasıyla nemli bölgelerde yetişir. Yalnız mantarlar kendi besinleri üretemedikleri yani fotosentez yapamadıkları için bitkiler sınıfına dahil edilmez. Şimdi size mantarın öne çıkan özelliklerinden söz edecem. Kalorisi düşüktür. Tabi doğadaki en düşük kaloriye sahip değildir ama diğer besinlere göre tercih edilebilir. Yarım su bardağı doğranmış kültür mantarı 24 kaloridir. Pişirme yönteminize göre değişir elbette. 4 gram karbonhidrat, 2 gram protein içerir. Mantar vejeteryanlar için de güzel bir besindir. Doğru pişirilince içerdiği protein miktarı artıyor çünkü. Potasyum açısından zengin, lif açısından da dolgundur. Mantar aynı zamanda doğal olarak D vitamini içeren nadir besinlerden biridir. Bilişsel yetenek kayıplarına ve Alzheimer'a da yararlı olabilmektedir.
istiridye mantarı yettiştiriciliği |
Türkiye'de artık rahatça bulunabilen Shiitake Mantarı, İstiridye Mantarı ve en çok tüketilen kültür mantarının tümör oluşumuna karşı koyabilen besinler olarak nitelendirilmiş. Hani size bir buçuk milyon türünün olduğu düşünülüyor demiştim ya. Türkiye'de yetiştirilip yenilebilen türlerini sizinle paylaşmak isterim. (1) Güney Avrupa'da çok sevilen ve bilimsel adını Sezar'dan alan Gelincik Mantarı da denen imparator mantarı; Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetişen kuzu göbeği mantarı; çörek de denen Pestik mantarı, olgunlaştıkça rengi kırmızıya dönen Tirmit mantarı, çam ormanlarında yetişen çam kabara mantarı, yeni bir iş kolu yaratan istiridye mantarı, koyu rengiyle ayrılan borazan mantarı, iyice yıkanması gereken kıvırcık mantar, bal renginden dolayı bal mantarı, pişirilerek tüketilebilen sığır dili mantarı, çiğ ete benzeyen biftek mantarı, cincile mantarı ve Shiitake mantarı.
shiitake mantarı |
Şimdi mantarın mucize bir besin olduğunu düşünebilirsiniz. Hep mantar olmaz tabi. Çünkü maalesef kuşkonmaz yazımda yazdığım gibi mantar da pürin açısından zengin bir besindir. Yani gut hastalığına neden olabilir aşırı tüketimi. Bu da beslenmenizi temelden değiştirebilir.
(1): Yemek.com
Yorumlar
Yorum Gönder