İsim:

Email: *

Mesaj: *

NERDE DİYET ORDA BROKOLİ




Fazla kilolarınızdan şikayetçi misiniz? Bununla ilgili araştırmalar mı yapıyorsunuz? Cevabınız evet ise brokoliyi duymamış olamazsınız. Fazla kilo sorunu olan insanların yardımına koşuyor yıllardır. Yani ülkemizde pek bilinmiyordu en başta ama şimdi bizden biri. Brokoli tüketerek kilo vermiş insanları duymuşsunuzdur, okumuşsunuzdur. İnsanlar, sanki herkes aynı sonucu alacakmş gibi ya da brokoli çook mucizevi bir besinmiş gibi durmadan reklamını yapıyor bu bitkinin. Yanlış anlaşılmasın ben brokoliye karşı filan değilim. Sadece bu denli övülmesine ve insanların yönlendirilmesine  karşıyım. Bi de sonda söyleyeceğimi başta söyleyim. Aynı şeyleri harfi harfine uygulasanız bile aynı sonucu alacaksınız diye bir şey yok beslenmede. İnsan vücudu çok karmaşık bir makinedir ve bu makine herkeste farklı işleyebilir. Enzim miktarlarınız, emilim  kapasitesiniz gibi bir çok faktör farklıdır. O yüzden tek tip diyet yoktur, kişisel diyet vardır. Evet sosyal mesajımızı da verdiğimize göre gelelim brokolinin faydalarına.






Lahanagiller familyasının bir üyesi olan brokoli, İtalya ile anılan ve o bölge ile özdeşleşmiş bir bitkidir. Dünya tarafından tanınması ve yayılması 1900'lü yıllara uzanır. Günümüzde en çok tüketilen sebzeler arasında yer almasa da en diyet sebzeler listesinin başındaki yerini hiç bırakmamıştır. En azından halk arasında öyledir. Brokolinin tüketiminin temel amacı zayıflamak olsa da aslında sadece sağlık için tüketilmesini sağlayacak özellikler barındırıyor içinde. Mesela osteoartritle savaşır. İçerdiği sulforaphen adlı bileşik eklem sağlığı için faydalıdır. Kanser riskini de azaltıyor. Ayda 3 kez brokoli tüketenlerin mesane kanserine yakalanma risklerinin %40 azaldığı saptanmıştır. Brokoli bitkisinin bileşikleri havadan kaynaklı kirliliklerin vücuttan atılmasına da yardımcı olmaktadır. Yapılan araştırmada yarım bardak brokoli filizi içeren içecek tüketimi, akciğeri tahriş eden benzen ve akroleynin yüksek oranda vücuttan atımını sağladığı belirlenmiştir. Diyabette oluşan kalp hasarını da önler brokoli. Brokolinin cilt sağlığına da faydaları vardır. Cildi zararlı UV ışınlarının etkilerinden korur. Yalnız bu etki için brokoliyi yemeniz değil cilde sürmeniz gerekir. Lif miktarını yüksek olması bakımından hem sindirim sistemini temizler, hem kan şekerini düzenler, hem de zayıflamaya yardımcı olur.



Tabi pişirilme şekli çok önemlidir. İçerdiği bileşikleri kaybolmaması için buharda pişirme. çiğ tüketme gibi yolları öneriyoruz. İdrar yolu sorunu olanlar için aşırı tüketimi su kaybına neden olabilir. Brokoli öyle çok zararı dokunacak bir bitki değildir. Kalorisini de söylemeyi unuttum. 100 gram çiğ brokoli sadece 30 gramdır. Salatalarını da çorbalarını da yemeklerini de rahatça yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yorumlar

Popüler Yayınlar