İsim:

Email: *

Mesaj: *

AMAÇ DEĞİL ARAÇ OLARAK: ALKOL



Sevdiklerinizle çok güzel bir akşam yemeği. Etrafta da kimse yok sizi rahatsız edecek. Sakin bir gölün kıyısındasınız.  Masanın da baş köşesinde balık var. Tam istediğiniz gibi.Sohbet, muhabbet gırla gidiyor. Balık da enfesmiş gerçekten. Çok keyifleniyorsunuz.İki kadeh parlatalım diyorsunuz. Siz daha düşünürken masanın köşesinde beliriveriyor şişe. Başlıyorsunuz sakilik yapmaya. Masada isteyene dağıtıyorsunuz. Tabi gece uzun ama siz hızlısınız. Bir , iki derken şişenin dibini görüyorsunuz. Bir anda mideniz ağırmaya , haraketleriniz yavaşlamaya başlıyor. "Tabi hızlı içtik.İyisi mi ben bi lavaboya gideyim de yüzüme su çarpayım." diye düşünüyorsunuz. Ama bir sorun var. Masadan kalkıp lavaboya  kadar yürüyemiyorsunuz; çünkü kalkarken bile dengenizi bulamıyorsunuz. Sanki beyniniz alarm veriyor gibi ritmik baş ağrılarınız da  başlıyor. Kalakalıyorsunuz oturduğunuz yerde.  Hafiften baş dönmesi de başlıyor. Bu sefer keyif olayını abarttığınızı kabul ediyorsunuz. Sevdiklerinizin yardımıyla arabaya bindirilip, eve bırakılıyorsunuz.



Bu yukarıda anlattığım olayda da okuduğunuz üzere alkol tüketiminin sinir sistemi üzerinde büyük ölçüde etkileri var. Alkol mide-bağırsak kanalından hızlıca emilir. O kadar ki aldıktan 5 dakika sonra bile kanınızda rastlanabilir. Yalnız burada cinsiyetler arası bir fark var.Kadınların vücudunda erkeklere nazaran daha fazla yağ olduğundan midelerinde alkolü metabolize eden enzim, ki bu alkol dehidrogeneazdır, daha az bulunur. Yani aynı miktarda alkol tüketen kadın ile erkeğin kanlarındaki alkol düzeylerine bakıldığında kadında daha yüksek olduğu görülür. Alkol konusunda böyle bir fizyolojik ayrım bulunur. Dikkat edelim lütfen, bu fizyolojik ayrımdır. Erkeklerin "Biz erkek adamız. Biz içeriz bir şey olmaz. Kadın dediğin içmez." gibi söylemleri ise tamamen  cinsiyetçiliktir. Neyse bu konuyu uzatmayayım burda. Beslenme üzerinde de etkileri vardır alkolün. Alkol bir besin ögesi olmamasına rağmen 1 g alkol vücudumuza 7 kilokalorilik bir enerji sağlar. Eğer bir diyet uyguluyorsanız lütfen bunu göz önünde bulundurunuz. Alkol iç organlarımızı da  olumsuz etkiler. Bunların başında karaciğer gelir. Çünkü vücudumuzun adeta laboratuvarıdır karaciğer Cem Yılmaz'ın dediği gibi. Aşırı tüketimi karaciğerde siroza neden olur aman dikkat. Bu da bütün metabolizmanızı değiştirir. Alkol aynı zamanda diüretik etki gösterir. Vücudunuza aldığınızdan daha fazla suyu idrarla atarsınız. Sonuçta susuzluğa neden olur. O yüzden bol su içmeye özen gösterin. 




Sınırlı alkol alımının HDL yani iyi  kolesterolü arttırdığı yönünde araştırma sonuçları bulunmuş. İyi demekle de sizi alkol tüketmeye teşvik etmiş olmayayım. Sınırlıdan kastım günde  kadınlarda 15 g'dan az, erkeklerde 30 g'dan az. 15 g alkol de 33'lük bir şişe bira eder. Bir de sahte alkoller var şimdi. Onlar çok daha kötü. Çok net ölüme kadar götürür insanı. Mutlaka kapalı ve onaylı şişe olmasına dikkat edin . Alkolün keyif dolu masalarda bir araç olarak eşlik etmesi dileğiyle...

Yorumlar

Popüler Yayınlar