İsim:

Email: *

Mesaj: *

KOKSA DA ÖLDÜRMEZ: SARIMSAK


 Sarımsak ya da sarmısak. Nasıl telaffuz edildiği çok da önemli değil. Ama doğrusu sarımsak. Burda bi anlaşalım. Söylenişine çok takılıp çeşit çeşit tekerleme uydurmuşuz. Türkçe'yi  yeni öğrenenlere veya iyi kullanamayanlara zor anlar yaşatmışız yıllarca. Telaffuz etmekten de öte bu canım bitkiye bir başka kulp daha takmışız. Efendim çok kokuyormuş, millet rahatsız olmasınmış. Böyle düşünüp sarımsaktan soğuyan insanlar var. Burdan o insanlara seslenmek isterim: Bunun çözümü var. Biraz marula , elmaya ya da naneye bakar o iş. Hangisine ulaşabilirseniz. Bunlardan fayda görmezseniz de bazı araştırmalar da sütü öneriyor. Ya da direk yutabilirsiniz. Orası size kalmış. O kokunun da nedeni sülfür bileşikleri. Bu bileşikler sindirildiğinde kana geçer, sonra kalp akciğer derken nefesle atılır. O yüzden kokarız. Ama koku,  faydalarının yanında solda sıfır kalır. Neymiş bu faydalar bakalım?



Öncelikle sarımsağın içerdiği besin ögelerine bakalım. Sarımsak pek çok amino asitin yanında selenyum -ki bu antioksidandır-, germanyum, demir, bakır, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller içerir. Buna ek olarak da A, B1 ve C vitaminlerinin bulunması sarımsağın bağışıklığı destekleyici bir besin olduğunun kanıtıdır. Sarımsağın ne denli faydalı olduğu yeni keşfedilmiş bir şey değil tabi ki. Orta çağda antiseptik özelliğinden dolayı kolera ve veba gibi salgın hastalıklarda kullanılmış. Rus askerleri, İkinci Dünya Savaşı'nda enfeksiyonu önlesin diye ezilmiş sarımsak koyarlarmış yaranın üstüne. Kalbe ve dolaşıma da çok etkisi vardır. Damarlarda plak oluşumunu önlediği için kalp hastalıklarının önlenmesini sağlar. Yalnız kanamalı hastalığı olan bireyler aşırı tüketimden kaçınmalıdır; çünkü antikoagulendir. Aterosklerozu önler. İçerdiği allisin nedeniyle antihipertansif etki yapar yani tansiyonu düşürür. Yine allisin gibi sülfürlü bileşiklerin sülfidril enzimini bloke ettiği ve tümör oluşumunu önlediği söylenmektedir. Selenyum ve germanyum da bu etkiyi desteklemektedir.

Kalp sağlığını korumak için uzman diyetisyenler günde 3 diş (yaklaşık 9g) sarımsak tüketmenizi önermektedir. Sizi sarımsaktan uzak tutan başka bir neden var mı bilmem, ama sadece kokuysa merak etmeyin çözümü var.  Sarımsağı çok fazla pişirip öldürmedikten sonra soslarınızda da kullanabilirsiniz. Yemeklerin zaten baş tacıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar