İsim:

Email: *

Mesaj: *

ÖRNEK VERİYORUM YUMURTA



Yumurtanızı nasıl alırdınız? Rafadan, çok pişmiş, az pişmiş... Ya da kızartma tercih edersiniz. Menemen, sucuklu, kaşarlı bir omlet... Pek çok yolu var yumurta tüketmenin. Hamur işlerinde, böreklerde kızartma unsurudur. Mutfakta yumurta en iyi bağlayıcılardan biridir. Bunun için de bir çok tarifte yer alır. Yağ olmasın diyorsanız çılbırı tercih edebilirsiniz. Peki yumurtanın bir tatlı olabileceğini biliyor musunuz? İşte size krem karamel. Yani hem tatlı hem tuzlu. Her isteğe göre şekil alabiliyor. Koşullara da uyum sağlayabiliyor. Yani bir şartı şurtu yok. Çiğ içildiği zaman da ses tellerine iyi geliyormuş. Ses sanatçıları hep kullanırmış diye söylenir. Araştırdım, doğruymuş. Bir besin düşünün joker gibi. Her yerde işe yarar. Çiğken ayrı, pişmişken ayrı güzel. Hepimiz biliriz, yumurta faydalıdır, iyidir, güzeldir,hoştur. Ama ne kadar faydalıdır? Bir anne sütü gibi midir?




Yumurtada elzem yani vücudumuzun sentezleyemediği ama ihtiyacımız olan amino asitleri içerir. Ayrıca çok önemli bir faktör olan sindirilebilirliği yüksektir. İçerdiği proteinin tamamına yakını emilir ve vücutta kullanılabilir. Bu yüzden biz  yumurtayı "örnek protein" olarak kabul ediyoruz. Zaten bu protein içeriğinden diyetlerde et grubundan sayılır. Yumurta, anne sütünden sonra protein örüntüsü en zengin besindir. Sırf bu söylediklerim bile günde en az bir yumurta tüketmek için yeterlidir ama dahası var. A, D, E, B2 vitaminlerinden ve fosfor, demir, çinko gibi minerallerden zengindir yumurta. Yumurtada çoğunluğu tekli doymamış (MUFA) olmak üzere çoklu doymamış (PUFA) ve doymuş yağ  asitleri bulunur. Lesitin, fosfolipidler ve kolesterol içerir. Yapılan araştırmalar bu koolesterolün iyi huylu kolesterolü arttırdığını göstermiş. Yumurtadan korkmanıza gerek yok. Zaten sadece sarısında var. Yumurtanın çok pişirilmesi ya da çok bekletilmesi sarısının etrafında demir-sülfür (gri-yeşil halka) halkasının oluşmasına ve demirden çok faydalanılamamasına neden olur.


Bir de kabuk renginin mühim olduğunu söyleyenler var. Efendim, kabuk rengi besin değeri ile ilgili değil, tavuğun cinsiyle alakalı bir durumdur. Hassas olunması gereken nokta yumurtanın bayat mı taze mi olduğudur.. Ambalajlı yumurtanın mutlaka üretim ve son tüketim tarihine bakılmalıdır. Yumurta ciddi besin zehirlenmelerine yol açabilir yoksa. Yumurta yıkanmadan -1 ile 4 C arasında 1-2 hafta saklanabilir. Yumurta ekonomik olduğundan toplumun her kesim tarafından da tüketilebilir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar